gototopgototop
Vítejte,
můžete se přihlásit nebo registrovat.    Nepamatujete si heslo?
DolůStránka: 1
Téma: Bílý povlak na stěnách při použítí solenizačního zařízení
#1
Pavel Dostál (Administrátor)
Administrátor
Příspěvky: 1242
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Bazény, sauny Narozeniny: 01.01.1974
Bílý povlak na stěnách při použítí solenizačního zařízení 18/09/2005 18:36 Karma: 3
Z emailové korespondence:


Dobrý den!

PProsím o radu. Na povrchu folie v bazénu (na stěnách i na dně pod vodou) a i uvnitř nádržky solenizačního zařízení se usazuje z vody bílý povlak vodního kamene (nádržka solenizátoru přestává být průhlednou). Po obvodu bazénu je zřetelná a na dotek i zřejmá usazenina. Jde to odstranit z folie mechanicky (drhnout kartáčem) po obvodu hladiny, jde to také odstranit zevnitř solenizátoru mechanicky ale není dobře přístupný prostor.

Čím je to způsobeno ? a jde tomu nějak předejít ? Můžete doporučit něco vhodného na odstranění usazeniny.
PS:
Podobný povlak se usazuje také na el. článku solenizačního zařízení (cca 1x za týden článek čistím ponořením do roztoku kyseliny chlorovodíkové dle doporučení v návodu k solenizátoru a článek je potom čistý).


Děkuji za radu


Odpověď:
Dobrý den, dle toho co píšete se mi opravdu zdá, že by to mohl být vodní kámen. Dnes jsem byl shodou okolností na bazénu a tam mi říkala paní, že mají tvrdou vodu a viděl jsem, že má stejné příznaky, ( a to bez solenizátoru, který nemá): v úrovní hladiny zhruba 5cm nad a 5cm pod skimmer (tak jak se asi pohybuje voda) také jemné krystalky. Také na skimmeru... ze začátku jsem myslel, že má poleptaný skimer nějakým lepidlem, ale pak jsem zjistil, že to jde setřít rukou.

Tím přechlorováním jsem myslel to, že solenizátro jede např. maximální výkon a dlouho.... protože solenizátor ve své podstatě vyrábí také chlor, takže bazén by mohl být také přechlorovaný jako při chlorování tabletami. Chlor by se měl držet mení 0,3-0,6 někde se uvádí až 1 a až dokonce 3, ale to si myslím, že je strašně moc. Většinou se opravdu uvádí optimum kolem 0,5.

Myslím, že by časem se mohla voda ustálit, a že pouze to co dopouštíte by mohlo vodu dále zdvrďovat. To by se Vám ale muselo povést setřít vodní kámen, tak aby se nerozpustil do vody.

Existují i změkčovače vody. Do jaké míry fungují nemám ověřeno. Někde v obchoďáku jsem také viděl elektromagnetické změkčovače, ale také s tím nemám zkušenosti.

Pokud bych něco zaslechl, dám Vám vědět.

PS myslím, že zvýšenou slaností to nebude, protože někde v návodu jsem četl, že vyšší slanost nevadí, neměla by asi prý překročit 7 promile. Přístroj funguje od 3 promile.


Doplňující otázka:
Děkuji za informace !

Přechlorovaná voda v bazénu ? Dopouštím vodu z vlastní studny a chlor jsem do vody v bazénu dosud nijak nedoplňoval.



Nemůže to souviset s větším obsahem soli v bazénu? Solenizátor vykazuje na displeji hodnoty 102 – 103 ihned po vyčistění článku při provozu v letním režimu. A to i přes to, že dosti napršelo, propírám filtr a taky dopouštím vodu do bazénu a do bazénu jsem přidal od zahájení provozu (což trvá 6 týdnů) asi 25 kg soli a to hlavně v 1. třech týdnech kdy se ještě kolem bazénu pracovalo na povrchových úpravách. Nechával jsem fungovat solenizaci jednak dle návodu denně v doporučeném režimu (mezi 6,00 – 8,00 hod a mezi 17,00 – 23,00 hod) a dále také během koupání současně s filtrováním (někdy 1 hod, jindy až 5 hod). Nyní postupně zkracuji provozní dobu solenizace (mezi 6,00 – 8,00 hod a mezi 18,00 – 21,00 hod) a během koupání při filtrování solenizaci nezapínám. Na dříve očistěných stěnách se usazování myslím omezilo.

Řekl bych, že na stěnách a dně bazénu jde o krupičkovitý povrch, který se otěrem rozpadá na krystalky a lze to odstranit pouhou rukou několikerým přejetím prsty ruky. Jako když se vysráží sůl na stěnách ze slané vody. Nemůže to být forma soli ??



Ale čím se zanáší plᚶ solenizátoru ? Povrch této usazeniny je hrubý a ale soudržný a pevný. Na dně bazénu pod tryskami je vidět plástečky bílé usazeniny, které se uvolňují z rozvodných hadic nebo z článku solenizátoru?? Zdá se mi ale, že tento jev je méně častý po vyčistění článku solenizátoru.



V úrovni hladiny vody v bazénu se také jedná o usazeninu, která ale vytváří na folii kolem bazénu bílý lem, odlupuje se v malých plástech a jde to odstranit obtížně mechanicky. Po odstranění je viditelné, že plástečky klesají ke dnu bazénu. To by mohl být vodní kámen. Zkusím dle doporučení kyselý čistič pro bazény na vodní kámen a usazeniny.



Pokud zjistíte něco konkrétního dejte prosím vědět ! Díky !


Odpověď:
Dobrý den,

dodavatel solenizátoru se domnívá, že by to mohl být vodní kámen, ale že by se vylučoval z vody tak rychle ? Nevím.
Dodavatel říkál, že se s tím ještě nesetkal. Ptal se jestli náhodou nemáte přechlorovanou vodu.

Na vodní kámen a usazeniny existuje kyselý čistič přímo pro bazény. Lze jej koupit i možná v obchodním domě, nebo u bazénových firem. Resp. i u nás.

Zkusím dát dotaz na internet, možná s tím má již někdo z uživatelů po republice zkušenosti.
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Zveřejňujeme soukromou a komerční inzerci.
Soukromý textový inzerát zde na fóru, cena 100 Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Komerční textový inzerát zde na fóru s odkazem, cena 200,- Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Slevy na více měsíců, nebo více inzerátů.
Příspěvek možno zadat do jakékoliv kategorie fóra.
NahoruStránka: 1




Návštěvnost


TOPlist

Odkazy


Infrapenely

Moderní způsob vytápění pomocí infrapanelů.

Virtuální sídlo pro firmy

Sídla pro firmy a živnostníky v Brně a Praze. Virtuální trvalé pobyty.

Odkaz zde?

Chcete odkaz zde? Kontaktujte nás na AliasProfiCZ()gmail.com

Vybíráme



Vyhledávání


Kontakty



Lumír Konečný
Tel.: 603 869 293
lum.konecny (zav) gmail . com

Kancelář:
Potocká 7, Brno Kohoutovice

Otevřeno:
středa 13.00 - 15.00
(po dohodě i jindy)

Náhodný obrázek


Copyright www.abc-bazeny-sauny.cz | Podmínky použití stránek a možnost citací textů ze stránek. | Reklama na poradenském fóru
Veškerý obsah je chráněn autorskými právy.