gototopgototop
Vítejte,
můžete se přihlásit nebo registrovat.    Nepamatujete si heslo?
DolůStránka: 12
Téma: hliníková fólie v sauně
#1
Ing. Marcela Jelínková (host)

hliníková fólie v sauně 06/07/2010 23:18  
Dobrý den,
prosím o radu ohledně způsobu použití hliníkové fólie v sauně umístěné uvnitř domu. Sauna je ze tří stran umístěná mezi zděnými stěnami, na tyto stěny jsme umístili rám z hranolů o tloušťce 6 cm a mezi ně izolaci - minerální vatu o tloušťce 5 cm. Nyní nevíme jakým způsobem instalovat hliníkovou fólii, zda pouze na vatu, tedy mezi rámy a rámy tedy zůstanou nekryté, ovšem takto nebude konstrukce zcela parotěsná. Nebo hliníkovou fólii instalovat na celý vnitřní povrch sauny, tedy i na rámy, pak ovšem nevíme jak vytvořit vzduchovou mezeru mezi vnitřními palubkami a hliníkovou fólií. Vzduchová mezera by zde měla být? Napadlo nás na rámy pokryté hliníkovou fólií připevnit ještě dřevěné lišty o tl. asi 1 cm a palubky instalovat na tyto lišty, je to tak možné? Nebo nám prosím poraďte jiný postup.
A jakou fólii lze použít, může to být běžná stavební reflexní hliníková fólie?

Děkuji moc za odpověď.
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
#2
Pavel Dostál (Administrátor)
Administrátor
Příspěvky: 1242
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Bazény, sauny Narozeniny: 01.01.1974
Re: hliníková fólie v sauně 07/07/2010 08:10 Karma: 3
Dobrý den, co se týká umístění hliníkové fólie, tak z 99% se dává po celé ploše hned na vatu a přes hranoly. Přes ní se instalují rovnou palubky bez vzduchové mezery. Vytvoření vzduchové mezery je ovšem možné. V ojedinělých případech je to vhodné u menších saun, kde je potřeba zvětšit plochu palubek (i zezadu - otvory dole a nahoře) pro absorbci vlhkosti. Nicméně nepoužívá se to. Problém může být, že stěny pak zní moc dutě a nepřitlačená fólie pak šustí.

Co se týká klasické stavební folie, tak asi bych ji nedoporučil, protože myslím, že má nějaké příměsy a že není dělána pro tak vysokou teplotu. Lepší je dle mého názoru sehnat hliníkovou folii (jen z hliníku). Myslím k dostání u většiny saunových firem.
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Zveřejňujeme soukromou a komerční inzerci.
Soukromý textový inzerát zde na fóru, cena 100 Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Komerční textový inzerát zde na fóru s odkazem, cena 200,- Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Slevy na více měsíců, nebo více inzerátů.
Příspěvek možno zadat do jakékoliv kategorie fóra.
#3
Ing. Marcela Jelínková (host)

Re: hliníková fólie v sauně 08/07/2010 09:29  
Dobrý den, moc děkuji za velmi rychlou odpověď.
Ještě k té vzduchové mezeře, z několika zdrojů jsme se dočetli, že by tam měla být o velikosti aspoň 1 cm z důvodů cirkulace vzduchu a nutnosti odvětrávání vlhkosti z palubek, myslíte že je to v našem případě zbytečné?
Naše sauna bude mít rozměry 260x160x250, tedy menší domácí sauna. Vaši poznámku ohledně tvorby vzduchové mezery kvůli zvětšení plochy palubek zcela úplně nechápu, vytvořením vzduchové mezery se naopak zmenší plocha v sauně a jaké otvory myslíte?
Ještě jedna otázka, ohledně přivádění vzduchu do sauny, stačí pro velikost naší sauny prostřednictvím mezery pod dveřmi která bude asi 2cm? Saunová kamna (o výkonu 9kW) budou umístěna na stejné stěně jako jsou dveře, asi 15 cm od nich. Odsávací otvor bude na stejné stěně na druhém konci kousek pod stropem. Je to tak v pořádku?
Velmi děkuji za cenné rady.
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
#4
Pavel Dostál (Administrátor)
Administrátor
Příspěvky: 1242
graph
Uživatelé "offline" Zobrazit profil uživatele
Pohlaví: Muž Bazény, sauny Narozeniny: 01.01.1974
Re: hliníková fólie v sauně 08/07/2010 09:48 Karma: 3
Dobrý den, co se týká velikosti, ta 260x160x250 je vcelku velká sauna. nejčastější rozměr je 180x180 a 180x200, výška 210cm.

Saun jsme již montovali vcelku dost a mezeru mezi hliníkovou fólií a palubkami jsme nikdy nedělali a zatím nikdo žádný problém nezaznamenal. Druhá věc je, že ve finské sauně je podstatně nižší vlhkost než jinde v obytných prostorách a to i dokonce při kropení kamen, resp. náraz parou, kdy se dočasně vlhkost zvýší. Ale nikdy na tolik, aby byla větší než v jiných obytných prostorách. Palubky totiž deficit vlhkosti velmi rychle vstřebají.

Ve starších publikacích je mezera za palubkami uváděna z důvodů zvětšení vstřebatelné plochy dřeva, tzn. že dřevo může nabírat vlhkost jak z líce, tak i z rubu a tak máte defacto dvojnásobnou plochu pro vstřebávání. Ale i toto jsme nikdy nedělali.

Ve vlastní sauně jsem mezeru také nepoužil. Domnívám se, že je to zbytečné. Můžete se zkusit zeptat i u jiných firem, ale pokud vím, tak to dělají podobně.

Otvor pod dveřmi lze použít, ideální je ovšem otvor přímo pod kamny a odvod by měl být naproti mezi lavicemi (ne nahoře), kde se provede otvor jen za palubky a "komínkem", kde není vata, ale 2 svislé hranoly s odstupem mezi sebou. Konečný otvor pak nahoře. Resp. jde o to, aby se vytvořil komínový efekt tahu. Když prorazíte otvor hned nahoře, tak teplý vzduch bude odcházet hned a rychleji.

Kompletní návody a výkresy (řezy, půdorysy, detaily apod. ) nabízíme za poplatek v našem int. obchodě www.abc-bazeny-sauny.cz/obchod/navody-a-...ka-podpora-c-22.html
 
Poslední úprava: 29/11/2010 10:07 Provedl: Pavel Dostál.
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
Zveřejňujeme soukromou a komerční inzerci.
Soukromý textový inzerát zde na fóru, cena 100 Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Komerční textový inzerát zde na fóru s odkazem, cena 200,- Kč za příspěvek na 1 měsíc.
Slevy na více měsíců, nebo více inzerátů.
Příspěvek možno zadat do jakékoliv kategorie fóra.
#5
Jaroslav Švihlík, Jáchymov (host)

Re: hliníková fólie v sauně 06/08/2010 14:27  
Dobrý den, omlouvám se za pozdní přispění k dotazu, našel jsem jej náhodou až teď. Vzduchová mezera mezi folií a vnitřními prkny sauny by měla být vždycky minimálně 20mm, a to s mezerou u podlahy (soklu pod svislými trámky,držícími vnitřní obložení) asi 10mm a alespoň minimální škvírou mezi svislým obložením a stropem sauny. Proto vnitřní obložení sauny začínáme budovat vždy od stropu a mělo by zasahovat až k parotěsné folii obvodových zdí. Doporučuji Vám k nahlédnutí knihu Ing. Pospíchala a Ing. Pavlovského Sauna-stavba a provoz. Vydalo SNTL v roce 1986, snad by se dala v některé technické knihovně vypůjčit. Je to to nejlepší, co na téma sauna u nás vyšlo, obsahuje množství praktických rad o všech detailech součástí sauny i teoretické výpočty.
Přeji Vám mnoho zdaru v budování a radosti z hotového díla.
J.Š.
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
#6
Tomáš (host)

Re: hliníková fólie v sauně 28/09/2011 21:28  
Dobrý den,
jsem v právě v procesu stavby sauny . A co se týče mezery mezi hliníkovou folií a palubkami, tak jsem z různých zdrojů pochopil, že je tam také kvůli odrazu tepla zpět do místnosti? Jako např. u střešních konstrukcí, když je hned za sádrokartonem tak odraz tepla neprobíhá.... nevím jen takový postřeh..
 
Administrátor zakázal anonymní příspěvky.
NahoruStránka: 12




Návštěvnost


TOPlist

Odkazy


Infrapenely

Moderní způsob vytápění pomocí infrapanelů.

Virtuální sídlo pro firmy

Sídla pro firmy a živnostníky v Brně a Praze. Virtuální trvalé pobyty.

Odkaz zde?

Chcete odkaz zde? Kontaktujte nás na AliasProfiCZ()gmail.com

Vybíráme



Vyhledávání


Kontakty



Lumír Konečný
Tel.: 603 869 293
lum.konecny (zav) gmail . com

Kancelář:
Potocká 7, Brno Kohoutovice

Otevřeno:
středa 13.00 - 15.00
(po dohodě i jindy)

Náhodný obrázek


Copyright www.abc-bazeny-sauny.cz | Podmínky použití stránek a možnost citací textů ze stránek. | Reklama na poradenském fóru
Veškerý obsah je chráněn autorskými právy.